Bakonyi barangolás – 1 napos buszos kirándulás

Fedezzük fel a Bakony eldugott kincseit!

Ezen a kiránduláson megismerkedhetünk a romantikus cseszneki várral, Bakonynánán a Római fürdő vadregényes szurdokával és a mesebeli tési szélmalmokkal.

Cseszneki vár – Forrás: csesznekivar.hu

A Bakony hegységében elbújva, egy sziklaszirten láthatók Csesznek várának festői kőfalai. Ez az erődítményünk is a tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülötte.

Az első várat Cseszneki Jakab királyi kardhordozó emeltette 1263 körül egy védelemre kiválóan alkalmas sziklacsúcson. A 16. század közepére a hódító törökök benyomultak a Dunántúlra, ahol Csesznek végvárként védelmezte az országot. A háborús idők elmúltával a vár szerepe megváltozott, a zordon kővárat az Esterházy grófok egy kényelmes lakhatást biztosító barokk kastéllyá alakították át. Később egy földrengés, majd tűzvész tette lakhatatlanná.

Római – fürdő – Forrás: Prorok Tours

A vízben, vadban bővelkedő Gaja-patak völgye ősidők óta kedvező feltételeket teremtett az ember megtelepedéséhez, később, a római korban a provincia egyik útja vezetett erre. Itt található közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgy, egy vízeséssel. A leszakadó magas mészkőfalak között a Római-fürdőként ismert vízesésben ömlik alá a víz. A szurdok látványossága mellett a völgyoldalban nyílik a Savanyú Jóska-barlang, ami egy 12 méter hosszú mészkőbarlang.

 

 

Tési szélmalom – Forrás: Prorok Tours

Tés a Keleti-Bakony legmagasabban fekvő, alig 800 lelket számláló települése. Az állandó széljárás miatt kiemelkedően tiszta levegőjű község legfőbb látnivalója a település határában található két impozáns szélmalom, melyből az egyik mind a mai napig működőképes. A Tésen található szélmalmok holland típusúak, forgatható tetőszerkezetűek, hatlapátosak, ami egyedülálló nemcsak az országban, hanem a világon is.

 

A malmok szomszédságában, egy Táncsics utcai udvaron látogatható a tési iparosok, bognárok, kovácsok, patkolókovácsok emlékét őrző kovácsműhely.

A kirándulás részletei:

Időpont: 2017.05.20. szombat

7:30 Indulás Budapestről, a Blaha Lujza térről, az Europeum üzletház mellől

Érkezés Csesznekre a Várvölgy vendéglőhöz kb. 9:30-ra

9:30 – 13:00 Szabad program, vár látogatás és ebédszünet.

A vár távolsága kb. 800 méter.
A belépőjegy ára felnőtteknek 700 Ft, a kedvezményes jegy 500 Ft.

Étkezési lehetőség: Várvölgy vendéglő – Csesznek, Vár utca 38.
http://varvolgyvendeglo.hu/etlap.php

13:00 – 13:30 Tovább utazás Bakonynánára

13:30 – 16:30 Vezetett túra a Gaja-patak völgyébe a Római fürdő vízeséshez és a Savanyú Jóska barlanghoz, pihenés és szabadidő, valamint visszaút a buszhoz.
A túra hossza oda kb. 2,5 km (40 perc), vissza is ugyanazon az úton megyünk.

16:30 – 17:00 Utazás Tésre a Kovács múzeumhoz és szélmalmokhoz.

17:00 – 18:00 Múzeum és szélmalom látogatás vezetéssel

18:00 Hazaindulás, az érkezés Budapestre 20:00-ra várható

Az ár tartalmazza:
Utazás autóbusszal
Csoport kísérő/Túravezető
Szélmalom és Kovács múzeum belépő vezetéssel

Az ár nem tartalmazza:
Vár belépő
Ebéd költsége

Jelentkezés és fizetés menete:
A jelentkezés a honlapunkon (http://proroktours.com/kirandulasok/) történik, majd ha összegyűlt a minimális létszám, válaszban megküldjük a díjbekérő levelünket, ami tartalmazza az részvételi díj befizetéséhez szükséges adatokat.
Az összeg beérkezését követően küldjük meg a részvételi visszaigazolást.