Cseresznyefesztivál és Szomolya kincsei

Szomolya egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez tartozó, Bükkalja területén lévő falu. Ez a csendes kis falu sok kincset tartogat az idelátogatóknak.

Szomolyai rövidszárú feketecseresznye – Forrás: http://www.szomolya.net

 A szomolyai rövidszárú feketecseresznye világszerte híres gyümölcs. A faluban élő emberek sok szőlőt termesztenek, mivel a falu az egri borvidékhez tartozik, de ennek ellenére a falu a cseresznyéjéről lett híres, ugyanis sehol nem érik ebből a gyümölcsből ilyen fekete, mint a falu határában.
 A cseresznyére épül az idén már 15. alkalommal megrendezésre kerülő Csresznyefesztivál, ezt látogatjuk meg a kirándulás alkalmával.
A fesztivál ideje alatt falutúrák indulnak szafari busszal a kaptárkövekhez, a tájházhoz, a kőhodályh
oz, és a környék nyitott pincéihez, tehát minden adott egy feledhetetlen nap eltöltéséhez!

Barlanglakások – Forrás: Prorok Tours

A riolittufa puha könnyen faragható kőzetréteg, mely alkalmas pincének, tároló helyiségnek, de akár lakó épület kialakítására is. Ezeket a lakhatásra kialakított pincéket nevezik ezen a környéken barlanglakásnak. A szomolyai tájház pedig éppen ezért egy ilyen régi barlanglakásban került kialakításra.

Érdemes felkeresni a falu központjában álló fazekasházat is, mert a mester országszerte híres kerámiáiról.
 

Kaptárkő – Forrás: Prorok Tours

A környék misztikus, érdekes, és manapság is sok kérdést felvető természeti képződményei a kaptárkövek. A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak. A fülkés sziklák leggazdagabb előfordulása éppen itt, Szomolya környékén található, és eredetileg a szomolyai lakosok nevezték el őket kaptárköveknek.
Szomolya központjából nyugati irányba vezet ki egy tanösvény a Kaptár-völgybe, ahol nyolc nagyobb, fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa vonulat helyezkedik el, mely Magyarország legtöbb fülkével (117 db) rendelkező kaptárkő-csoportja.
A felújított szomolyai főtérről a P∆ jelzéseket követve táblák igazítanak útba a kaptárkövekhez. A legimpozánsabb sziklatömbben, a Királyszéke elnevezésű formációban nem kevesebb, min
t 48 db fülkét számlálhatunk meg.
A tanösvényt kényelmes sétával végig lehet járni, de lépcsőzésre számítsunk, néhány helyen pedig csúszós, morzsalékos lehet az ösvény, ezért érdemes sportcipőt, vagy túracipőt húzni.

A kirándulás részletei:

Időpont: 2017.06.10.  Szombat

8:00 Indulás Budapest, Blaha Lujza tér, Europeum üzletház melletti buszparkolóból
10:00 Érkezés Szomolyára
10:00 – 18:00 Szabadprogram a Cseresznyefesztiválon, a kaptárkövek, barlanglakások, pincék felkeresése, egyénileg vagy a rendezvény járataival, nincs kötött program.
18:00 Visszaindulás
20:00 Várható visszaérkezés Budapestre, a Blaha Lujza térre

Az ár tartalmazza:
Utazás autóbusszal
Csoport kísérő/Túravezető
Cseresznyefesztivál

Az ár nem tartalmazza:
Ebéd költsége
Esetleges helyi belépők

Jelentkezés és fizetés menete:

A jelentkezés honlapunkon (http://proroktours.com/kirandulasok/) történik, majd ha összegyűlt a minimális létszám, válaszban megküldjük a díjbekérő levelünket, ami tartalmazza az részvételi díj befizetéséhez szükséges adatokat.
Az összeg beérkezését követően küldjük meg a részvételi visszaigazolást.