Időutazás Palócföldön – 1 napos buszos kirándulás

Ezen a kiránduláson egy időutazásban lehet részünk, ami során több ezer éves nyomokat és maradványokat fedezünk fel.

Utunk során először a Palóc Grand Canyont járjuk végig.
Hivatalos nevén, a Paris patak szurdokvölgye Nógrádszakál közelében helyezkedik el. Valamikor 15 millió éve feltehetően egy nagyobb folyam tengerparti deltatorkolatánál halmozódott fel az a hatalmas mennyiségű üledék, amelybe a Páris patak egyre jobban bevágta medrét. Vizet már csak hóolvadás és nagyobb esőzések után találni a mederben, viszont így könnyedén végig lehet sétálni a vadregényes szurdokban. A túra nagyjából 1 km hosszú, és visszafelé is ugyanazon az útvonalon tudjuk elhagyni a völgyet, szintkülönbséget lényegében nem tartalmaz, így könnyű túrának számít. Ennek ellenére az egyenetlen és köves terep miatt bejárásához legalább sportcipő javasolt.

A kellemes és különleges kis túránkat követően utunk Ipolytarnócra vezet.
Világhírű természetvédelmi területünk a régmúlt emlékeit őrzi, egy vulkánkitörés során betemetett miocén kori, ősi kincseket. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy kirándulásunk célpontja az ősvilági Pompeji.
A parkban a cápafogakkal hintett tengerparti föveny, a szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, az egzotikus növénylenyomatok, az ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg.
Emellett a látogatóközpont teljes területe a kikapcsolódást és pihenést szolgálja.

Hazafelé még teszünk egy kis kitérőt Szlovákiába, egy különleges építészeti alkotáshoz. A rárósmúlyadi Szent Erzsébet-templom Medgyaszay István tervei alapján épült 1909-1910-ben. Az épület merész újításokat alkalmazott, ez volt a történelmi Magyarország első vasbeton temploma. A templom szecessziós stílusban épült, és egyszerre meghökkentő, tekintélyt parancsoló, népies, meseszerű, és formabontó.

A kirándulás részletei:

Időpont: 2017.05.13. Szombat

8:00 Indulás Budapestről, az Ötvenhatosok teréről a buszparkolóból (Műcsarnok oldalánál)
9:30 – 10:00 Pihenő, Szécsény
10:30 – 11:30 túra a Paris patak szurdokvölgyében
12:00 – 16:00 Ipolytarnóc, Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
A látogatóközpontban büfé üzemel, ahol melegszendvics, hamburger és üdítő vásárolható, de érdemes szendviccsel is készülni a napra, mert a parkban kellemes piknikezési lehetőség is van.
16:30 – 17:30 Rárósmúlyad, templom látogatás
19:00 várható visszaérkezés Budapestre, az Ötvenhatosok terére

Az ár tartalmazza:
Utazás autóbusszal
Csoport kísérő/Túravezető

Az ár nem tartalmazza:
Ebéd költsége
Ipolytarnóc belépő