Az Öreg-kő kincsei: barlang, bor, levendula

  Ezúttal ismét egy gyalogtúra jellegű kirándulás következik, amely során egy olyan kevésbé ismert helyre látogatunk, ami sok élményt tartogat számunkra.

Forrás: Prorok Tours

Bajót község Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse északi részén helyezkedik el, környéke már ősidők óta lakott helynek számít.

Az Öreg-kő – Forrás: Prorok Tours

A település határában található az Öreg-kő nevű 375 méter magas hegy. A hegy területe természetvédelmi terület, és több védett növény és állat élőhelye. Itt található a fokozottan védett Jankovich-barlang is. A bejárat után egy 35 méter hosszú és 20 méter magas csarnok található, amiből egy 7×7 méteres felszínre vezető kürtő nyílik, ez teszi igazán különlegessé a megjelenését.
A barlangtól még felmászunk a hegy tetejére is, ahol pazar kilátásban lesz részünk. Várhatóan itt tartunk egy hosszabb ebédszünetet is a tájban gyönyörködve, majd visszaindulunk Bajótra.

Kilátás az Öreg-kőről – Forrás: Németh Magdolna

A hegy oldalában szőlők, gyümölcsösök, és nyaralók találhatók, ezek közt bújik meg az Angyalvirág kertészet levendula ültetvénye. Reményeink szerint a kirándulás időpontjában már javában tart a virágzás, és lehetőség nyílik a levendulaszedésre is.
A túra végén megpihenve egy pincében még a hegy levét is megkóstolhatjuk.
A hazaút során pedig egy rövid meglepetés program színesíti a napot. 🙂

A túra teljes hossza kb. 8 km a szintemelkedés 270 m, az időtartama kb. 5 óra kényelmes tempóban, pihenőkkel és ebédidővel.
Az út során lesz pár emelkedő és meredekebb, csúszósabb rész, így közepesen nehéz túrára számíthatunk, amihez megfelelő erőnlét és egészségi állapot szükséges, valamint megfelelő cipő és ruházat.

A kirándulás részletei:

Időpont: 2017.06.17. szombat

8:00 Indulás: Budapest, Blaha Lujza tér, Europeum parkolóház elől (a Skála mellett)

9:30 Érkezés Bajótra, technikai szünet a Macska Presszóban

10:00 – 15:00 Túra az Öreg-kőre és a Jankovich-barlanghoz

15:00 – 16:00 Levendulaszedés

16:30 – 17:30 Felfrissülés a Macska Presszóban

17:30 – 18:00 Továbbutazás Párkányba

18:00 – 18:30 A bazilika megcsodálása a túlpartról, egy jó szlovák sör vagy kofola társaságában

18:30 – 20:00 Hazaút, visszaérkezés a Blaha Lujza térre

Az ár tartalmazza:
Utazás autóbusszal
Csoportkísérő
Túravezető

Az ár nem tartalmazza:
Levendula szedés árát

Jelentkezés menete:
A jelentkezés a honlapunkon (http://proroktours.com/kirandulasok/) történik, majd ha összegyűlt a minimális létszám, válaszban megküldjük a díjbekérő levelünket, ami tartalmazza az részvételi díj befizetéséhez szükséges adatokat.
Az összeg beérkezését követően küldjük meg a részvételi visszaigazolást.